Bra att veta

När ska jag åka?

Bästa restiden till Nepal är oktober och november, då är vädret perfekt med lagom temperatur, blå himmel och klar luft. Man kan naturligtvis åka till Nepal året om men mellan juni och september infaller den stora regnperioden i landet. Vintrarna i Nepal är kyliga och somrarna varma och regniga.

Valuta

Nepalesiska Rupees NRs

Internet

I turistområdet i Kathmandu som heter Thamel finns det gott om Internetcafeer, det är billigt, snabba förbindelser och välskött.

Nödsituation

Nödnummer att ringa i Kathmandu;

Polisen: 226998 eller 226999

Ambulans: 211959

Röda korset: 228094

Nödnummer för akutvård i resten av Nepal: 100

Glöm inte att teckna en reseförsäkring innan avresa. Tänk också på att klättring ofta anses som extremsport. Stäm därför av med ditt försäkringsbolag i god tid innan du reser.

Eluttag

Nepal har samma eluttag som i Sverige. Det kan dock vara bra att köpa med sig en powerbank på resan.

Dricks

I Nepal förväntas det inte att du ska ge dricks förutom på de finare restaurangerna. Åker du taxi eller rickshaw avtalar man priset på förhand. Om du anställt en bärare för vandring bör du betala denne dricks på ungefär 100 NR om dagen.

Tidszon

Om klockan är 12.00 i Sverige så är hon vid samma tid 16.45 i Nepal. Landet har således en spännande tidsskillnad som inte stämmer överens på hela timme.

Dricksvatten

Drick aldrig vattnet i Nepal! Köp alltid vatten på flaska och vill du vara helt säker på att inte få magproblem eller annat ska du dessutom undvika isbitar och att borsta tänderna i kranvattnet.

Mat och dryck i Nepal

Den absolut mest populära maträtten i Nepal heter Dal Bath, den består av linssoppa, ris och grönsaker i curry. Är du i Kathmandu kan du få all slags mat från nästan hela världen om du vill. Allt från italiensk till japansk och indisk mat. Den Nepalesiska maten är generellt sätt väldig enkel men väldigt god och näringsrik. Den nationella drycken i Nepal är Chaite med mjölk och massor av socker i.

Helgdagar i Nepal

Nepal har sin egen kalender som går från mitten på april och tolv månader fram i tiden. Veckans lediga dag är lördagar men många affärer har öppet ändå.

Hotell och övernattning

Om du besöker stora turistorter i Nepal som Kathmandu och andra har du möjlighet att övernatta på finare hotell. Åker du till mindre byar blir övernattningsmöjligheterna mer av det enklare slaget. Under högsäsongen som är mellan oktober och januari bör du boka de dyrare hotellen i förväg för att få garanterad sovplats. Det finns många bra vandrarhem i Nepal och ingenting som säger att det inte skulle vara lika bra som hotell.

Vacciner

Kolla alltid med en vaccinationscentral så att du har rätt vacciner inför avresa. Observera att de ibland måste tas i flera omgångar, så var ute i god tid!

Att ta sig runt i Nepal

I Nepal finns det inga tåg men det går alldeles utmärkt att ta sig runt med hjälp av buss. De går bland annat från Varnasi och Delhi i Indien till Kathmandu. För att ta sig mellan Nepal och Tibet passerar man fem stycken gränsstationer. Kodaripassagen är bara öppen för organiserade gruppresor, ha alltid en plan B om du väljer den här resvägen eftersom du kan bli hindrad av jordskred under monsunperioden. För din egen säkerhet är det alltid bra att kolla bussbolagets säkerhet i förväg. På många ställen är vägarna i extremt dåligt skick, och trafiken kan gå väldigt långsamt. Det går även att hyra bil eller använda taxi och rickshaw, tänk på att det är vänstertrafik som gäller.

På grund av den tuffa terrängen i Nepal går det en hel del inrikesflyg när väder och vind tillåter, det kan vara ett bra alternativ om du snabbt behöver ta dig någonstans inom landet.

Visum

Skaffa alltid ett visum till Nepal innan du åker.