5 måsten i Nepal

Kathmandu – Dunbar square

Detta är namnet på ett område i mitten av staden Kathmandu, där templen och de gamla kungapalatsen är vackra och fascinerande. Arkitekturen är väldigt spännande och här kan man gå i flera timmar en dag. Här leker apor på hustaken, rökelsedofter svävar i luften, de heliga männen Sadu vandrar omkring och den levande gudinnan Kumaris palats ligger här. Hela miljön ger en känsla av att vara någon annan stans än i nutiden. Den här platsen är värd flera besök under en vistelse i Kathmandu. Gå dit under olika tider på dygnet för att se byggnaderna i olika ljus och uppleva livets gång under en dag på Dunbar square.

nepali - 5 måsten i Nepal

Chitwan nationalpark

Det här är den största nationalparken i det som heter Terai-området. Inte långt från Kathmandu kan du utforska djungeln från en elefantrygg, i området finns ett flertal arter av vackra fåglar som flyger runt och hjortar och noshörningar på jakt efter något att äta. Om du har riktigt stor tur kan du få sen en tiger på nära håll, de är sällsynta men finns fortfarande i Chitwan nationalpark.

Kumari Chowk – den levande gudinnan.

Detta är Kumarins den levande gudinnans hemort i Kathmandu. En helt nyfödd flicka blir utpekad till familjens ära och får uppehålla sig i denna byggnad som ligger mitt i Kathmandus hjärta. Vart hon än ska blir hon buren och hon får absolut inte blöda, på grund av det senare blir hon avlöst när hon är mellan 10 och 13 år gammal. Har du tur kan du få se en glimt av henne genom ett fönster.

Limbini

Limbini är Nepals största historiska sevärdhet, men även ett pilgrimsområde för 300 miljoner buddhister. Här föddes den berömda profeten Buddha, och det finns ett gammalt vackert tempel från så långt tillbaka som tredje århundradet f. Kr. Tänk dock på att Limbini ligger i det varma och fuktiga Terai dit man behöver ha med sig mycket vätska att dricka. På grund av klimatet där kommer det inte så många turister, men det är väl sevärt.

Phewa Tal sjön i Pokhara

Den vackra sjön ligger mitt i området Pokhara, här kan du paddla kanot över det lugna vattnet och se snöklädda berg spegla sig på ytan. Runt om sjön finns lugna, mysiga stränder där du kan koppla av en stund under dagen.

Självklart finns det så mycket mer att upptäcka och uppleva i Nepal men allt fick inte plats här, ett tips är att söka vidare på nätet för en utförligare lista på saker att se och göra i Nepal.